Den populära Twitch-spelaren Ninjayla förklarar vikten av varumärken som stöder mångfald bland skapare

Porträttbild av Ninjayla

23 augusti 2022 | Av: Matt Miller, Copywriter

Vad krävs för att bli berömd på Twitch? Välkommen till Going Live, en serie där populära Twitch-innehållsskapare förklarar hur de hittade sina communityn och skapade ett utrymme där tittare, streamare och varumärken kan knyta an till varandra i realtid.

Ninjayla har precis gått live och streamar en tisdagsmorgon i slutet av maj. Hon pratar med sin chatt innan hon går in i sin första av många intensiva Apex Legends-matcher för dagen. Spelet är ett futuristiskt Battle Royale-spel, och Ninjayla är en av de mest kända spelarna i världen – en som spelar för en E-sportorganisation i toppklass och har mer än 120 000 följare på Twitch. Men snarare än att spendera de inledande ögonblicken i denna streaming till att peppa upp sig själv för action, pratar hon hälsotips och självförbättring.

”Jag jobbar med min feminina energi”, säger hon. ”Jag skulle inte säga att jag är en perfektionist, men det finns många saker jag kan arbeta med som person.”

”Övertänker du ofta?” frågar en tittare i chatten.

”Jag har arbetat med min ångest och mitt övertänkande,” svarar Ninjayla. ”Jag tänker att jag rör mig en miljon mil per sekund.”

Konversationen fortsätter så här ett tag tills Ninjayla kommer in i en match. Sedan, 10 minuter senare, skriker Ninjayla när hennes trupp får bakhåll av två andra team och nästan utplånas. Ninjayla lyckas hänga kvar och återuppliva sin trupp för att kämpa vidare en annan dag.

”Jag pratar med min chatt som jag skulle prata med min vän om jag gick igenom något”, säger Ninjayla några timmar senare när jag tar upp ögonblicket under en intervju. ”Jag vill bara att de ska förstå att vi alla är likadana. Jag känner att det är väldigt viktigt för mig att låta dem veta att jag också kämpar. Det här är de saker som jag önskar att någon skulle ha sagt till mig vid något tillfälle.”

Det är denna typ av patos och ärlighet som har hjälpt Ninjayla att odla en engagerad community på Twitch, och har banat väg för hennes berömmelse i spelvärlden. Och längs vägen, hon har använt sitt växande inflytande för att förespråka bättre representation för kvinnor, färgade människor och LGBTQIA+-communityn inom spel.

En förebild i spelvärlden

Ninjayla började först spela på grund av sin äldre bror. ”Mina föräldrar köpte [TV-spel] till honom, och jag blev upprörd eftersom de inte köpte några till mig,” säger Ninjayla. ”Så de började köpa dem åt mig också.”

Hon minns att när hon växte upp som barn i Virginia hade hon en Gameboy Advance innan det handhållna systemet hade en bakgrundsbelyst skärm, ”så jag var tvungen att köpa en fästbar förstoringsskärm och lampa för att kunna spela i mörker”. Det första spelet hon verkligen älskade var dock Perfect Dark för Nintendo 64, en förstapersonsskjutare som verkligen ”satte tonen för alla kommande spel jag någonsin blev intresserad av”.

Det var emellertid först efter gymnasiet som spelandet blev en mer seriös hobby. Några arbetskollegor fick henne att börja spela Call of Duty och Destiny. Hon tog med sin spelkontroll hem till dem för att spela, men hon tänkte aldrig riktigt på en karriär inom spel.

När hon var 19, flyttade hon till norra Virginia för ett jobb inom privat säkerhet. Det var då hon träffade en vän som höll på med streaming, och först hörde om Twitch. ”Jag tänkte, Åh det ser så lätt ut. Du bara sitter där och spelar Tv-spel. Det kan jag göra.'” Så hon köpte en webbkamera och gick live för första gången 2018 och spelade Call of Duty medan hon satt vid sitt sminkbord framför garderoben i sitt sovrummet. Hon hade inga förväntningar, sa hon, och hade få tittare under den första tiden och brydde sig inte riktigt. Men inom sex månader hade hon i genomsnitt 20–40 tittare per streaming. ”Jag tänkte, wow, varje gång jag går live finns det någon som vill prata med mig eller folk som checkar in för att fråga när jag kommer tillbaka.”

Hon älskade att spela spel och kunna interagera med tittarna i sin stream. Vid den här tiden, i januari 2020, streamade dock Ninjayla samtidigt som hon arbetade 12-timmars skift och gick i skolan på heltid för att få en examen i fysik.

”Men jag insåg att jag brände ut mig och jag skulle inte uppnå någonting om jag fortsatte i den takt jag gjorde”, säger Ninjayla. Hon hade flyt i streamingen, och samtidigt hade COVID-19-pandemin flyttat ut alla klasser online, och hon visste att skolan alltid skulle vara där.

Beslutet att välja streaming på heltid var svårt.

”Jag ville inte kämpa alls. Jag kommer från en bakgrund där det var mycket kämpande och vi hade inte så mycket finansiell stabilitet”, säger Ninjayla. ”Så det viktigaste för mig var att alltid se till att jag skulle vara ekonomiskt säker”.

Och inom två år, hade hon gått med i E-sportorganisationen Complexity Gaming, och blivit en viktig röst i branschen. I februari 2022 fick Ninjayla också se sitt eget ansikte på en billboard på Times Square som en del av Twitchs Black History Month-kampanj (”Jag är på en freaking skylt på Times Square!!!!! mamma jag gjorde det,” Twittrade hon tillsammans med en bild av sig själv framför skylten).

När hon först började streama, säger Ninjayla att hon inte såg så mycket representation. ”Det var en av de huvudsakliga sakerna som jag återkom till hela tiden. När jag kom till en viss punkt och min stream växte förstod jag att det fanns många kvinnor, färgade människor och människor från LGBTQIA+-communityn som tittade på mig och såg upp till mig, som bara ”Wow, om hon kunde göra det, kan jag också göra det”. Det var viktigt för mig att vara där och visa folk att det finns en publik oavsett hur du ser ut eller hur du identifierar dig”.

Under bara de senaste två åren, säger Ninjayla att hon har sett en märkbar förändring i spelbranschen.

”Jag har sett det förändras”, sa Ninjayla. ”Jag har sett många svarta kvinnor som tittar på mig och de har börjat streama. Och jag gör mitt bästa för att stödja dem. Twitch har lagt till taggar som har gjort det så mycket enklare att hitta färgade människor och människor i LGBTQIA+-communityn. Jag ser bara att det blir bättre, vilket jag verkligen är glad över. Vi förtjänar alla att bli sedda och hörda och värderade och stödda”.

Ninjayla säger att det fortfarande finns framsteg att göra och att det är viktigt att fortsätta att skapa synlighet och möjligheter för medlemmar i dessa communities.

Hur varumärken kan stödja olika communities på Twitch

Det djärva språnget till heltidsstreaming har varit möjligt med hjälp av Ninjaylas arbete med varumärken. Den första stora sponsring hon hade var med Coca-Cola. ”Jag kunde inte tro att jag skulle vara på framsidan av Twitch,” minns hon. ”Det var riktigt stort för mig. Jag var så nervös och jag hade 20 000 tittare på min stream för första gången. Och jag kände att jag gjorde ett så bra jobb bara genom att prata med chatten och underhålla. Och det kändes som ”Oj, jag kan verkligen detta”.

Ninjayla har sedan dess hjälpt många varumärken att intressera tittarna. Tillsammans med JBL, var Ninjayla och andra framstående kvinnliga skapare värdar för en live-diskussion kring kvinnor i spel. För Converse, hjälpte Ninjayla och hennes community till att designa en anpassad sko och erbjöd den som en present till en lycklig tittare. Hon har också hjälpt till att marknadsföra en singel för Katy Perry och var värd för ett videoparty på sin stream för att fira premiären av en ny anime-serie på Crunchyroll.

”Jag känner att jag har en community som ingen annan har på Twitch och [varumärkena] kan nå en publik som de inte skulle kunna nå något annat sätt”, säger Ninjayla. ”De diversifierar också ansiktet för sitt varumärke, vilket är väldigt viktigt för människor som ser ut som jag eller identifierar sig med LGBTQIA+-communityn för att känna att dessa varumärken bryr sig om dem och känna att dessa varumärken vill stödja dem samt stödja mig”.

Som Ninjayla förklarar är det viktigt för varumärken att autentiskt stödja och arbeta med färgade skapare, kvinnor och medlemmar av LGBTQIA+-communityn.

”Jag vill bara uppmuntra varumärken att nå ut och arbeta – betalt arbete – med dessa innehållsskapare”, säger hon.

Som hon berättade för sin chatt under livestreamingen, kommer Ninjayla att fortsätta arbeta med sig själv. Hon är intresserad av att utforska mer smink- och modeinnehåll. Under tiden, vill hon komma in i röstskådespeleri och fortsätta hitta sätt att ”föra samman allt jag älskar”.

Vill du lära dig mer om Twitch? Ta en titt på vårt utbildningsinnehåll om du vill lära dig hur du kan bygga upp en Twitch-community och få ditt varumärke att växa med Twitch Ads.