Angel Johnsons missöde under ett gymbesök förvandlades till det blomstrande varumärket ICONI

Angel Johnson ser på träningskläder från ICONI

28 mars 2022 | Av: Matt Miller, Sr. Copywriter

Detta är Buy Black, en serie som lyfter fram företag som ägs av svarta personer. I den här serien presenterar vi företagsägare som delar sina berättelser, ger tips hur man får ett varumärke att växa och diskuterar vikten av att stödja företag som ägs av svarta personer.

Intervju med Angel Johnson

I september 2019, när Angel Johnson arbetade på Buckley-flygbasen i Aurora i Colorado, upplevde hon ett generande ögonblick som förändrade hennes liv. ”En vän sa: ’Jag är ledsen att behöva säga det här, men jag kan se allt’ när vi tränade tillsammans”, minns Johnson, som var kapten vid flygvapnet vid den tiden. ”Jag utbrast, ’Åh nej! Jag betalade 80 USD för dessa leggings, vad är det som händer?’”

Några veckor senare, när hon arbetade under ett nattskift vid basen, kände Johnson sig fortfarande frustrerad över situationen när inspirationen slog till. Hon vände sig till en av sina sergeanter och sa: ”Vet du vad, jag ska starta ett företag som gör träningskläder.”

Så föddes ICONI, ett företag som tillverkar motiverande träningskläder för alla typer av kroppar. Träningskläderna som hämtat inspiration från Johnsons eget missöde i gymmet 2019 är säkra att göra knäböjningar i och är, viktigast av allt, inte genomskinliga. Varumärket ICONI, som ägs av en kvinna som dessutom är svart, står för ”I Can Overcome, Nothing’s Impossible” (Jag kan övervinna, ingenting är omöjligt). Sedan lanseringen i januari 2020 har varumärket redan rönt otroliga framgångar – det har tagit plats på den eftertraktade Oprahs ”Favorite Things”-lista, och har växt genom onlinemarknadsföring med Amazon Ads och Black Business Accelerator (BBA).

I Can Overcome, Nothing’s Impossible (Jag kan övervinna, ingenting är omöjligt)

Ett företag som tillverkar motiverande träningskläder som är inkluderande för alla typer av kroppar.

Utmaningarna med att starta ett företag

Det första Johnson var tvungen att göra efter händelsen på gymmet var att forska, forska, forska. Hon letade efter det bästa tyget och de bästa tillverkarna. Hon utforskade färgtrender och lärde sig att begära prover. Hon satte ihop en lista med 20 frågor som hon skulle ställa till alla tillverkare – frågor som: ”Hur lång tid tar det att få prover? Finns det en kostnad för prover?” Men den största utmaningen Johnson mötte tidigt var att starta ett företag under en pandemi.

”Jag tänkte att jag skulle ta kontakt med alla gym för att marknadsföra mitt varumärke personligen, eftersom fitness är stort i Denver”, säger Johnson. ”Jag var inte riktigt fokuserad på sociala medier. Jag hade tänkt visa upp mitt varumärke på fitnesstävlingar. Men när allt stängdes ner tänkte jag ‘Åh nej, vad ska jag göra nu?‘”

Så Johnson ändrade sin plan. Hon vände sig till sociala medier och fokuserade på att sälja produkter på sin webbplats. När hon ser tillbaka säger Johnson att hon skulle ha gjort mycket mer digital marknadsföring i början och lanserat sitt varumärke tidigare på Amazon. ”Jag skulle definitivt försökt lära mig mer om de kostnadsfria resurser som finns tillgängliga”, säger Johnson. ”Om jag hade börjat tidigare på Amazon kunde jag ha [arbetat med] Seller University och lärt mig om marknadsföring på det sättet, istället för att trampa på samma ställe och gå i så många olika riktningar.”

Johnson betonar också vikten av att det behövs mer resurser för företag som ägs av svarta och kvinnor.

”Folk måste inse att företag som ägs av svarta och kvinnor kan bli framgångsrika. Jag tycker också att sponsring och mentorskap är viktigt,” säger Johnson. ”Om du kommer från ett historiskt sett underprivilegierat samhällsskikt kanske du inte har en mentor som kan låna dig pengar och din familj kanske inte kan samla ihop den mängden pengar. Jag hade tur som kunde finansiera mitt företag eftersom jag hade varit iväg på två uppdrag.”

Enligt en rapport från 2021 från US Minority Business Development Agency blir styrkan i USA:s vidare ekonomi alltmer knuten till minoritetsägda företag (MBE). Rapporten konstaterar, ”Ett tydligt och övertygande argument för den centrala betydelsen av MBE:er för den framtida amerikanska ekonomiska tillväxten ligger i enkel matematik: minoriteter är en stor och växande del av den amerikanska befolkningen, men produktiviteten hos minoriteter släpar efter icke-minoriteter”.

”Vänd dig till din lokala handelskammare för att få kontakt med ett utvecklingscenter för små företag, men kontakta även Amazon – de större företagen och ideella organisationer kan tillhandahålla dessa resurser”, säger Johnson.

Dessa program och resurser stödjer inte bara företagare, utan kan även inspirera nya, säger hon.

”Alltför ofta är det svårt för en liten svart pojke att föreställa sig att han kan bli företagsledare”, säger Johnson. ”Dessa program ger dem något annat att sträva efter. Och det hjälper också tillväxten för företag som ägs av svarta. Oavsett om de är företag som ägs av svarta, hbtq eller kvinnor är det bra att ha mångfald”.

Iconis framgång som tillverkare av motiverande träningskläder

Under de senaste två åren har Johnson fått höra från sina kunder om hur hennes produkter har bidragit till att de har ändrat sina fitnessresor. ”En kvinna lämnade en recension och sa: ’Jag hade ingen stödjande sport-bh förut’. Hon sa: ’Jag slängde ut alla mina gamla sportbehåar och nu använder jag bara ICONI.’ Att se sådant får mig verkligen att må bra”, säger Johnson.

Redan från första början fastställde Johnson i ICONI:s uppdragsbeskrivning att företaget donerar 10 procent av alla vinster till välgörenhet. Förra året gjorde ICONI huvtröjor till en välgörenhet för barn i Denver. ”De ringde oss efteråt och sa att barnen verkligen älskade huvtröjorna”, säger hon. ”Det är sådant som får en att fortsätta arbeta.”

ICONI lanserades på en helt ny nivå i slutet av 2020 efter att ha varit med i Oprahs ”Favorite Things”.

”Jag tjänade mer pengar och vi hade mer försäljning samma dag som Oprah twittrade om oss än vad vi hade under resten av året”, säger Johnson. ”Innan brukade jag ta med en eller två små lådor till postkontoret och lägga dem på disken. Sedan, när de såg oss komma in sa de typ ’du måste använda lastplatsen’”.

Det var vid den här tidpunkten som Johnson även började arbeta med Amazon Ads och Black Business Accelerator.

”Det har varit en välsignelse att arbeta med Amazon. Det har öppnat många dörrar och gett mig många möjligheter”, säger Johnson. ”Jag har fått vägledning om hur man använder annonser och hur jag använder mina annonsutgifter på ett klokt sätt. De följer mig steg för steg.”

Idag använder Johnson Amazon Ads som hjälp för att nå ut med sitt varumärkes motiverande budskap.

”Tidigare hittade kunderna ICONI bara via vårt namn. Amazon Ads hjälpte oss att expandera till kunder som bara letade efter leggings men som inte visste något om ICONI”, säger Johnson. ”Som kvinna är det svårt att höra budskap som säger att jag behöver se ut på ett visst sätt. Det kan vara frustrerande när det känns som att jag inte är inkluderad. Våra kunder tycker om att vi inkluderar alla. Vi är vanliga människor. Våra kroppar är inte perfekta.”

Johnsons nästa mål för ICONI är att lägga ännu större vikt vid marknadsföring. Hon planerar också att släppa nya kollektioner och utöka storlekssortimentet på sina produkter.

”Jag vill att varumärket ska vara mer inkluderande. Jag vill ha fler alternativ för kunder såsom sport-bh:ar med högt, lågt och medelhögt stöd. Jag vill ständigt förbättra varumärket”, säger Johnson.

Intresserad av att vara en del av Black Business Accelerator?