Regissören Gabriela Ortega om varumärken som stöder berättelser från personer med olika bakgrund: ”Folk vill bli sedda”

Gabriela Ortegas foto med ansikte

23 mars 2022 | Av Matt Miller, Sr. Copywriter

person som dansar på taket

I februari 2021 antogs Gabriela Ortega tillsammans med 9 andra BIPOC (Black, Indigenous, People of Color)-filmskapare för att delta i programmet Rising Voices från Indeed och Lena Waithes produktionsbolag Hillman Grad. Huella-regissören diskuterar sin kortfilm och varumärkets ansvar att stödja olika berättelser.

När COVID-19-pandemin drabbade USA 2020 började Gabriela Ortega skriva för att hjälpa honom att bearbeta det som hände i världen.

– Det kom ut ur den kollektiva sorg som vi alla upplevde, sade den dominikanska författaren, regissören och skådespelaren. – Detta var jag som tittade på var jag var i livet och som sökte mig tillbaka till mina rötter på ett år som jag inte kunde åka hem. Jag blev verkligen inspirerad av kvinnorna i min familj och mina förfäder och de kopplingar de och jag har under ett år då vi förlorade så mycket.

Detta blev manuset till filmen Huella, en berättelse om en flamenco-dansare som sitter fast vid ett skrivbordsjobb som går igenom sorgens fem stadier när hennes mormor dör, vilket släpper lös en generationsförbannelse. Det var dock inte förrän 2021 som Ortega fick chansen att förvandla detta ambitiösa manus till en kortfilm.

I februari 2021 antogs Ortega till i den första säsongen av Rising Voices, ett program från Indeed och Lena Waithes produktionsbolag Hillman Grad som investerar i berättelser från BIPOC-filmskapare. Rising Voices gav tio filmskapare 100 000 dollar för att producera kortfilmer som sedan hade premiär på filmfestivalen i Tribeca. Indeed arbetade också med Amazon Ads för att hjälpa till att ge filmerna större räckvidd genom Fire TV.

Enligt en ny undersökning från Amazon Ads and Environics Researchvill 72 % av konsumenterna i USA se mer mångfald och representation i reklam. 75 % vill också lära sig mer om seder och arv hos de olika etniska grupperna i deras land.

quoteUpMänniskor vill bli sedda av varumärken och i konsten som de konsumerar. Folk vill ingå.quoteDown
Gabriela Ortega, filmregissör, Huella

Liksom konst har annonsering en viktig roll att spela när det gäller att bidra till att forma samhället och kulturen. Det är nu viktigare än någonsin för varumärken och innehållsskapare att ta hänsyn till mångfald, rättvisa och inkludering i deras kontakt med målgrupper.

Vi tog ett samtal Ortega (kort efter att Huella visats på Sundance Film Festival) för att diskutera hennes konst och varför det är viktigt för varumärken att stödja olika röster.

Kan du börja med att berätta lite om hur din kärlek till film uppstod?

Jag har alltid älskat film och filmskapande. Som skådespelare växte jag upp och tittade på otroliga föreställningar och studerade dem. Jag uppskattade verkligen konstformen för vad den kunde göra för kulturen. Du har filmer som Do the Right Thing och Gudfadern som förblivit en del av zeitgeisten och är en del av vilka vi är som människor och som hjälper oss att bilda vår uppfattning om världen.

Hur gick du från skådespeleri till regi?

Jag hem till Dominikanska republiken 2018 där jag skrev och producerade en kortfilm med två andra kvinnor. Det var min första erfarenhet av att göra en film. Jag bad om alla tjänst jag kunde be om, och jag bad om att få pengar av alla människor som jag kände. Syftet med filmen var att starta en diskussion om mikroaggressioner mot kvinnorna på ön, för tyvärr så förekommer det mycket våld mot kvinnor i Dominikanska republiken. Vi började skapa alla dessa samtal och det var verkligen härligt att göra något som kändes som att det hjälpte. Jag blev inspirerad av den upplevelsen.

I slutet av 2019 åkte jag sedan på en resa med min pappa. Vi skulle åka till alla dessa vackra platser och jag började dokumentera det med min telefon. När allt var klart ville jag göra något med det, så jag gjorde det till en kort om min pappa som heter Papi. Och det var otroligt eftersom jag spenderade 300 dollar på filmen och hamnade den på typ åtta eller nio festivaler och den började verkligen tilltala folk. Sen fick jag ett samtal om att HBO ville licensiera den. Den har premiär på HBO i juli.

När blev du involverad med Rising Voices?

Jag blev besatt av regi under 2020. Jag jobbade som jag aldrig jobbat tidigare i hela mitt liv. Jag satsar pengar på dessa projekt – jag avstod lön så att projektet kunde få en större budget. Jag offrade verkligen en massa saker så att projektet skulle bli bra och så att jag kunde skapa en portfölj. När Rising Voices utlystes i februari hade jag en massa verk som jag kunde skicka in till dem. Jag tror verkligen att man måste vara beredd på vissa chanser.

Jag är så tacksam att jag har fått så många avslag tidigare. Jag har jobbat så hårt och sökt till dessa program i åratal och över 100 stycken har gett mig nobben. Att sedan få Rising Voices, som har varit det bästa programmet för alla de resurser det ger mig som filmskapare — resurser, uppmärksamhet, möjlighet. Nu har jag en film med budskapet: ’Hej, detta är vad jag kan göra när jag får stöd och har en ordentlig budget’.

Vilka möjligheter gav Rising Voices dig, och hur ledde det till att detta projektet blev möjligt?

När jag kom in i Rising Voices var jag så upphetsad för att [Huella] var något som jag hade en vision för men som jag också visste var ambitiöst. Så det var den perfekta stormen att få tillgång till dessa resurser och bevisa för mig själv att jag kunde göra det och inte ta möjligheten för givet. Om du ger mig 100 000 dollar för att göra en film så kommer jag köra hela vägen in i kaklet. Det kommer finnas visuella effekter, det kommer finnas dans. Men det är bara sån jag är. Jag kanske inte kommer få så mycket pengar till att göra en film inom överskådlig framtid, så jag måste bevisa för alla att jag kan göra det.

Varför är program som detta viktiga för att hjälpa innehållsskapare från olika bakgrunder att berätta sina berättelser?

I en perfekt värld skulle vi inte behöva mångfaldsprogram eftersom det skulle vara lättare för dessa kreatörer att ta sig in i branschen. Men verkligheten är att det fortfarande finns mycket färre möjligheter, och en enorm löneklyfta, för icke-vita kvinnor underhållningsbranschen. När program som detta dyker upp och känns som att de inte bara handlar om företag som vill bocka av mångfald på sin lista ändrar det hela spelplanen. De var verkligen glada över att ge oss agens och att vi kunde skapa de filmer som vi ville skapa.

Rising Voices stöds av Indeed och Amazon Ads. Vilket ansvar tror du att varumärken har för att synliggöra projekt som ditt från BIPOC-berättare?

Om du försöker skapa något globalt, om du försöker förändra kulturen, om du försöker beröra människor, då måste du stötta dem som faktiskt gått igenom detta. Om du verkligen vill göra det rätt måste du faktiskt ge personer med dessa bakgrunder en plattform. Mångfald är inget tröstpris – det är världen vi lever i. Om du vill vara en del av det kulturella ögonblicket måste du ha människor vars erfarenheter skiljer sig från dina.

Människor vill bli sedda av varumärken och konsten de konsumerar. Folk vill bli inkluderade. Om du är ett stort företag så kommer din räckvidd alltid vara begränsad om du inte är medveten om att det finns andra kundgrupper därute. Och om du är ett medieföretag så kommer också ditt innehåll att bli bättre. Om du har så många olika individuella perspektiv som möjligt så kan det ditt företag åstadkommer vara banbrytande. Det skulle kunna bygga broar mellan så många kulturella sfärer och korsa så många gränser, och jag tror att det är framtiden. Att det verkligen är vad vi behöver.

Vad står härnäst på tur för dig och för Huella?

Jag har alltid tänkt att [Huella] skulle vara en långfilm, så nu jobbar jag på det. Jag hoppas att manuset ska vara klart till våren. Det finns en del intresse för projektet och jag jobbar med några riktigt underbara människor. Så jag hoppas att vi ska kunna få klart den så snart som möjligt. Jag håller på att ta fram en TV-serien, och jag jobbar på nästa spel i BioShock-serien.