Claire Paull på Amazon Ads berättar om att ta risker, stödja kvinnliga ledare och bygga team som blomstrar

Uppdaterad 11 november 2022

Porträttbild av Claire Paull

Det här är Mitt bästa råd, en serie där annonseringsexperter delar med sig av viktiga lärdomar från sina karriärer, de bästa råden de någonsin fått och insikter som kan hjälpa varumärken och företag att växa.

Efter att ha arbetat i nästan ett decennium på byråer och inom marknadsföring och kommunikation i underhållningsbranschen fattade Claire Paull det viktigaste karriärsbeslutet i sitt liv. År 2011 lämnade hon en roll som hon älskade för att ansluta sig till två kvinnliga företagare som ville starta ett företag kallat Birchbox.

”Det var en idé som verkligen resonerade med mig, och jag förstod kundproblemet som de försökte lösa”, säger Paull om startup-företaget som erbjuder prenumerationsbaserade skönhetstjänster. ”Det var ett stort steg att överge karriären som jag byggt upp och göra något som kändes riskabelt. Det blev det viktigaste beslutet i min karriär och jag fattade det eftersom det visade hur jag kunde hantera en bredare typ av ledarskap än jag tidigare trott.”

På startup-företaget, säger Paull, lärde hon sig att driva och utveckla en verksamhet, fick nya ledarskapsförmågor med mera. ”Jag byggde en massa muskler, och det inspirerade mig verkligen att fortsätta”, säger hon.

Paull har fattat många djärva beslut i sin karriär och hittat utmanande roller som gett henne nya förmågor. Efter fyra år som Chief Communications Officer på Birchbox flyttade hon till Amazon, där hon började jobba på Amazon Live och så småningom blev chef för global marknadsföring hos Amazon Ads. Under tiden har hon förespråkat kvinnors roll inom teknik- och annonseringsindustrin samt handlett och lärt sig nya saker från ledare hos inflytelserika varumärken.

Nedan delar Paull med sig av råd till ledare och diskuterar kvinnors möjligheter att utveckla sin karriär inom teknik och annonsering.

Claire Paull, chef för global marknadsföring på Amazon Ads, sätter sig ner på unBoxed 2022 för att dela med sig av de råd hon har till ledare och för att diskutera kvinnors möjligheter att utveckla sin karriär inom teknik och marknadsföring.

Kan du till att börja med berätta lite om din karriär och din bakgrund och hur du kom dit du är i dag?

Jag studerade ursprungligen statsvetenskap och journalistik på universitetet och ville bli en tidningsjournalist. Men efter att ha fått en praktikplats i senaten insåg jag något som fick mig att vilja arbeta inom PR och kommunikation. Jag tillbringade flera år på några av de större byråerna inom kommunikation, vilket gav mig en riktigt solid grund av två skäl: För det första är det avgörande att vara en god kommunikatör om man vill bli en bra ledare. För det andra lär man sig mycket om att vara tuff, envis, flexibel och arbetar riktigt hårt från första början när man arbetar på en byrå. Sedan flyttade jag till Sony Pictures där min roll handlade mer om marknadsföring och strategiska partnerskap. I London jobbade jag även som ledare inom internationell marknadsföring hos 20th Century Fox, där jag lärde mig att bygga ett internationellt marknadsföringsteam och vikten av mångfald.

Ett av de viktigaste besluten i min karriär var att lämna det drömjobbet och ansluta mig till två kvinnor som precis tagit examen från Harvard Business School och ville starta ett företag som hette Birchbox. ”Det var en idé som verkligen genljöd i mig, och jag förstod kundproblemet som de försökte lösa. Det var ett stort steg att överge karriären som jag byggt upp och göra något som kändes riskabelt. Det blev det viktigaste beslutet i min karriär och jag fattade det eftersom det visade hur jag kunde hantera en bredare typ av ledarskap än jag tidigare trott.

Du måste ha lärt dig många spännande saker med Birchbox. Berätta om hur du flyttade från ett startup-företag till Amazon. Vad lärde du dig under dessa år?

”På Birchbox byggde jag en massa muskler, och det inspirerade mig verkligen att fortsätta. Det förberedde mig för övergången till ett företag som Amazon, som värdesätter smidighet, sparsamhet och är partiska för handling. Allt detta är sådant du måste förstå när du leder ett startup-företag. När jag började arbeta på Amazon hade mitt team inte blivit anställt än. Så det kom naturligt för mig att rulla upp ärmarna och göra allt jobb själv innan teamet kunde växa. När vi lanserade det som i dag kallas för Amazon Live gick min roll från marknadsföring till att även omfatta utformning av innehåll, studioverksamhet och intäktsgenerering. Det var färdigheter som jag inte hade använt mycket tidigare, men jag kunde dra nytta av min tidigare kunskap i kombination med logik och Amazons mekanismer. Det var nog faktiskt bra att jag saknade erfarenhet på dessa områden eftersom jag inte var bunden av branschens normer och regler.

Låt oss prata lite om din nuvarande roll hos Amazon Ads. Kan du berätta för läsarna om vad du gör nu och hur du kom hit?

Jag tror att min marknadsföringsroll är den mest spännande i hela annonseringsbranschen. Det är en fantastisk möjlighet att hjälpa till att forma Amazon Ads varumärke och dessutom samarbeta med etablerade försäljnings- och produktteam. Jag tänker på det som en pall med tre ben – försäljning, produkt och marknadsföring. Det måste verkligen finnas en balans för att det ska fungera för både interna och externa kunder. Anledningen till att jag var så glad över den här möjligheten var att varumärket är fantastiskt och fortfarande växer snabbt. Ingen sa åt mig vad jag skulle göra eftersom ingen visste det än.

Nu är nog ett bra tillfälle att ge några goda råd. Claire, vilket är det bästa rådet du har fått i din karriär?

Herregud, det är svårt att säga. Det är mer som en samling av vishet som jag har fått genom åren och hela tiden får användning för. Jag har haft turen att under min karriär få flera starka kvinnliga ledare som chefer, kvinnor som också var mammor. Att observera dessa starka kvinnliga ledare var det bästa rådet som någon kunde ha gett mig. Men jag fick ett viktigt råd från min första chef hos Amazon, som också var en kvinna. Hon sa: ”Man måste verkligen anstränga sig för att arbeta sig ut ur ett jobb.” Det första du tänker är ”vadå arbeta sig ut ur ett jobb”? Men om du tänker efter inser du vad det betyder, och det är verkligen viktigt. Jag vaknar varje morgon och försöker aktivt arbeta mig ut ur ett jobb genom att anställa starka ledare, stödja starka ledare och ge dem friheten att fatta beslut och skapa sin egen framtid. I slutändan bygger du på det viset ett riktigt starkt team, och en dag inser du att du inte längre behövs. Det är målet. Det är i det ögonblicket jag vet att jag är redo för en svårare utmaning. Det handlar om att ge andra plats.

Jag gillar det verkligen. Jag har inte hört någon annan tala om det på det här sättet. Har du fått användning för det rådet vid någon viss tidpunkt eller i en viss situation?

Ett exempel var under min tid på Amazon Live. Jag fick chansen att anställa ett antal starka kvinnliga ledare som växte riktigt snabbt. En dag vaknade jag och tänkte: de behöver mig inte längre. Jag har lyckats! Plötsligt fungerade det starka teamet som jag hade byggt upp alldeles utmärkt på egen hand, vilket gav mig en chans att hitta nästa utmaning.

Som du redan har nämnt har du ju under hela din karriär arbetat för att stödja kvinnor inom teknik och annonsering. Jag är nyfiken på hur du skulle uppmuntra kvinnor att följa detta råd.

Många kvinnor tvekar nog att gå vidare i sin karriär eftersom det finns annat i deras liv som tar tid, till exempel om de är mammor eller planerar att bli det. Det vill jag ändra på. Kvinnor borde inte behöva välja mellan att ha en familj och ett liv eller en karriär och vara chef som hela tiden kan utvecklas. Jag har tur som jobbar för ett företag som förstår det och uppmuntrar mig att vara allt jag vill vara. Det är hemskt att så många kvinnor känner att det är ett val och inte helt enkelt kan gå till sin arbetsgivare och be dem hitta ett sätt att få allt att fungera tillsammans. Jag tror att vi måste göra det lättare för kvinnor att känna sig trygga i karriären och ändå uppnå en balans så att de kan tillbringa tid med vänner, familj, partner och allt annat. Jag känner mig trygg med beslutet att både ha en karriär och vara mamma.

Det är en härlig känsla. Hur har du sett uppfattningen om kvinnors möjligheter i branschen förändras under hela din karriär? Vad är det som fortfarande behöver förändras?

Först och främst behövs fler kvinnliga ledare. Det måste framgå tydligt att detta är något du kan uppnå. Det är viktigt att företag ser över sina anställningsmetoder och sätter mål kring dessa saker. Det är ett positivt tecken. Så jag är hoppfull. Jag har haft chansen att handleda kvinnor och den vanligaste frågan jag får är: Hur kan jag uppnå en balans mellan jobbet och att vara mamma, om jag verkligen tar det steget? En sak vi som kvinnor gör är att prata om det. Det finns fortfarande inte tillräckligt många sätt som kvinnor kan få del av det rådet på. Jag försöker berätta min egen historia, inklusive gångerna när jag fattat fel beslut i vardagen mellan jobbet och privatlivet. Det är okej att erkänna hur svårt det är. Det är även viktigt att se kvinnor i ledarroller och vi måste uppmuntra detta mer offentligt. Ju fler kvinnor som leder och utvecklas i sina karriärer, desto mer självsäkra blir alla andra kvinnor.